Lübeck er i dag en pulserende kultur- og handelsby med en rig historie og mange tilbud til gæsterne. Lübeck er også berømt ude i verden for sin middelalderlige charme, marcipanen og vartegnet Holstentor. Men der er meget mere at opdage, som denne guide viser.

Byen kan besøges på en dag, til julemarked, på endagsture hen over året eller på gennemrejse. Lübeck er dog også perfekt til et besøg over en lang weekend, hvor man kan dykke ned i byens historie, de mange gode restauranter, de udsøgte indkøbsmuligheder, de hyggelige cafeer eller gåturene på kryds og tværs af den gamle middelalderby.

På trods sin størrelse på 215.000 indbyggere, syntes Lübeck både stor og lille på samme tid. Stor, fordi der er så meget forskelligt at se; fem store kirker, 8-10 markante museer, hundrede vis af forretninger og spisesteder. Men også lille, byen er afslappet og rolig, bygget harmonisk som en overskuelig ø, nem at finde rundt i, trods de mange rundede gader og de knap 90 baggårde.

Lübeck ER enestående smuk. UNESCO optog i 1987 byen på den fremtrædende liste over verdens kulturarv og byen præsenterer sig selvsikkert overfor de mange gæster. Byen kandiderer til værtsskabet som Europas Kulturhovedstad 2010, en titel den fuldt ud fortjener. I denne guide finder du de bedste tips om hvordan man bedst finder frem til Lübecks mest fascinerende oplevelser.

Lübecks historie

Lübecks status som en af Europas vigtigste handelsbyer, gav den tilnavnet ”hanseforbundets dronning”. Man forstår hvorfor, når man ser de enorme kirketårne fra de fem centrale kirker. Byen byder velkommen ved det berømte Holstentor, det imponerende rådhus er bygget til, og om, gennem flere perioder og i midten står den centrale Marienkirche hvis to tårne rager 125 m i vejret.

Lübeck er i virkeligheden en ø, som med store borganlæg og mure var beskyttet mod røvere og pirater. Den vigtige handelshavn lå simpelthen inden for muren. Byen blev grundlagt i 1143. Senere, i 1226, fik byen brev og segl på sin status som fri tysk bystat. Den altid meget selvbevidste by, lykkedes at holde fast i den status helt frem til 1937. Under Lübecks ledelse voksede Hanseforbundet sig stort og stærkt og byens storhedstid var fra 1250 til 1350. Her byggede man stort set alle de markante bygninger der ses i dag. En ganske imponerende kraftanstrengelse.

I middelalderen var Lübeck også den næststørste by i det tyske område og byen havde stor indflydelse på hanseforbundets 200 tilknyttede byer. Handelsmæssigt var det Europas hovedstad, hvor handelsmænd fra det meste af Europa rejste til og aftalte handelsbetingelser om fx fisk, pelse, salt og tekstil. Varerne blev pakket i tønder, der var datidens containere. Selv bøger blev fragtet med tønder.

Efter en række krige i Østersø-området, faldt Hanseforbundet og byens betydning i det 16. århundrede.

Byen rev sine enorme voldanlæg ned og i det 19. århundrede blev industri en vigtig indtægt. Under verdenskrigen faldt der Palmesøndag 1942 en bomberegn over de gamle kvarterer; flere af byens kvarterer blev ødelagt. Efter krigen forestod et enormt genopbygningsarbejde, hvor mange af de gamle huse blev restaureret. Samtidig modtog byen 85.000 flygtninge fra de tidligere tyske områder i Østpreussen. Det var med til næsten at fordoble indbyggertallet.

Byen er meget velholdt og som særlig vigtig del af den internationale kulturarv er der en stolthed i byen over at vise byen frem fra sine bedste sider. Byen har tradition for store mæcener, og særligt den store lokale Possehl-fond, har støttet omfattende restaureringer af kirker, borgerhuse og enkelte steder støttet arkitektonisk spændende nybygninger. Det har gjort det muligt at bevare byens særlige charme og særpræg for eftertiden, og som i dag gør byen til en enestående helstøbt oplevelse.

Information om rejser til Lübeck

På siden her kan du finde informationer omkring turisme og rejser til Lübeck.

Søgninger på siden efter tilbud på rejser til Lübeck er i nævnte rækkefølge

Kør selv ferie Lübeck
Togrejser Lübeck
Busrejser Lübeck

Grupperejser Lübeck

Fra menuen kan du finde video omkring byen og området, ligesom du finder vejrudsigt der opdateres mange gange dagligt med det aktuelle vejr. Du finder forskellige rejsetilbud, generelle informationer “godt at vide” samt fakta om Tyskland.

De bedste seværdigheder i Lübeck

Lübeck har mange store sights og de fleste er ganske gratis, undtaget er bymuseet inden i vartegnet Holstentor. 

Holstentor

Byens mest berømte bygning og har været afbilledet på de gamle tyske 50 Mark sedler, så næsten alle tyskere kender den. Bygget 1469-78 efter inspiration fra byporte i Flandern. Bag de rød- og sortglaserede mursten befinder sig det Byhistoriske Museum. Se den meget flotte model af middelalderbyen og følg handelsruterne. Indskriften CONCORDIA DOMI FORIS PAX betyder enhed hjemme, fred ude.

Dagligt 10-17 (okt.-marts 10-16 & man. lukket) Entré

Rathausmarkt

Rådhuset er påbegyndt i 1230. Væggen med de tre tårne og to vindhuller er enestående. Den gotiske kolonnade er genopført for få år siden. Den lyse pragttrappe og karnap ud til gågaden Breite Str. er i hollandsk renæssance fra 1594. Rådhusets indre er rigt dekoreret. Gå ind i forhallen og få et kort indtryk. Der findes guidede rådhusture – dog kun på tysk.

Puppenbrücke

Betegner den stribe af skulpturer der befinder sig på broen foran Holstentor ned mod Banegården. Bemærk særlig Merkur, de handlendes og tyveknægtenes gud. En del figurer er flyttet til gården i St. Annen-Museum.  

Salzspeicher

Ligger et stenkast fra Holstentor. De store, markante, nu tidligere pakhuse er opført i 16-17. årh. Her opbevaredes det dyre og kostbare salt fra de nærliggende Lüneburger saltkilder, inden det blev sendt til Skandinavien.

Lübecks kirker

Petrikirken

Har i dag ikke nogen menighed, men bruges nu til udstillinger og arrangementer. Blandt andet det meget hyggelige håndværkerjulemarked i den hvidkalkede femskibede basilika. Tag elevatoren op i tårnet og nyd den flotte udsigt over hele byen. Første lørdag i hver måned kl. 23 er musikalske arrangementer.

Schmiedestr. Kirketårnet åbent dagligt 11-19, kirkerummet dagligt 11-16 (man. lukket) 

Marienkirche

Er påbegyndt i romansk stil i 1200 og fuldført i gotisk stil 1350. Den treskibede murstensbasilika er forbillede for over 100 kirker i Østersø-området og er Tysklands tredjestørste.

Stort lyst, harmonisk indre. Læg mærke til de smukt frilagte kalkmalerier og det rekonstruerede astronomiske ur. I Sydtårnet har de nedstyrtede klokker ligget som krigsmindesmærke siden 1942.

Schlüsselbuden 13, Dagligt 10-18 (okt.-marts 10-16 eller 17, alt efter helligdag)

Domkirken

Er ud over at være rigt dekoreret også den ældste kirke i byen. Grundstenen blev lagt i 1160 af Lübecks grundlægger Heinrich Der Löwe.

Mühlendamm 2-6 Dagligt 11-18 (søn. 12-17)

St. Aegiedien

Er den mindste af fem store kirker ligger i det gamle håndværkerkvarter og er smukt dekoreret med gotiske vægmalerier og elementer af barok og renæssance.

Aegiedienstr. 75, Dagligt 11-16 (undtagen søn. og mandag)

Skt. Jacobi

Er søfolkenes kirke. Det ses af den usædvanligt rige træudsmykning i denne flotte kirkehal.

Skt. Jacobi Kirchhof, Dagligt 10-18 (okt.-april 10-15, mandag lukket)

Lübecks Museer

Lübecks størrelse taget i betragtning har byen overordentlig mange museer og gallerier alle beliggende i den gamle middelalderby. Der er 50 % rabat når man køber et HappyCard eller et 7 dages MuseumsCard. Kan købes i Turistinformationen.

Buddenbrookhuset

Siden Lübeck-forfatteren Thomas Mann i 1929 fik Nobels Litteraturpris er denne centrale tyske kulturskikkelse, blevet en umiskendelig del af Lübecks nyere historie. Se den spændende udstilling om familiedynastiet, med broren Heinrich og forfatterbørnene Klaus og Erika som de vigtigste figurer. Huset blev udbombet i 1942, hvor kun facaden stod tilbage, men er dygtigt genopbygget. Her skiltes også på svensk og engelsk.

Mengstr. 4 Dagligt 10-17 (jan.- marts 11-17)

Heiligen-Geist-Hospital

Fungerede fra middelalderen frem til 1970’erne som hospital. Det kan i dag besøges som museum, hvor man får indtryk af det klosterlignende bygningsværk, der var en af de første hospitaler i Europa. Ved julehøjtiden findes her et af de mest charmerende julemarkeder overhovedet med kunsthåndværk og andre originale julerier.

Koberg-Pladsen, Dagligt 10-17 (okt.-marts 10-16 & man. lukket)   

Kulturforum Burgkloster

Var først kloster, så fattighus, retsbygning, fængsel og nazi-hovedkvarter. I dag rummer en af Nordtysklands vigtigste klostre både permanente og skiftende udstillinger; En nyåbnet arkæologisk middelalder-samling med 2,5 mio. genstande. Stedet byder på koncerter og teaterforestillinger. Permanente udstillinger: Det jødiske liv i byen, og en møntudstilling. Frem til 7. maj 06 findes en spændende udstilling om efterkrigstidens flygtninge i Lübeck samt en udstilling om de dansk-tyske forhold.

Hinter der Burg 2-6 Dagligt 10-17 (okt.-marts 10-16 & man. lukket)   

Kunsthalle St. Annen / St. Annen-Museum

Et gammelt kloster med en imponerende samling af religiøse kunstværker, særligt træaltre fra Lübecks kirker og religiøs kunst af hollandske mestre gør besøget værd. I 2003 blev nybygningen, med kunst fra 1960’erne og fremefter, indviet. Desuden vises samlinger af 500 års stilhistorie; glas, porcelæn, sølv og legetøj. Adgang til flere af de flotte gårde. Den stilfulde cafe ved indgangen har gode kager og lette frokostretter. Særudstilling med værker af Picasso, Braque og Matisse frem til 29.01.06

St. Annen Strasse, Dagligt 10-18 (okt.-marts 11-17 & man. lukket)

Museum Behnhaus / Drägerhaus

I to store købmændshuse findes en række samlinger: Klassiske musikinstrumenter, møbler fra Goethe-perioden og malerier af Caspar David Friedrich, Edvard Munch, Max Beckman og Lovis Corinth samt en række dygtige lokale kunstnere. Gå en tur i den harmoniske have, hvor Overbeck-Gesellschaft har et tilstødende galleri

Königsstr. 9-11 Dagligt 10-17 (okt.-marts 10-16 & man. lukket)    

Museum für Puppentheater:

Marionetter, hånddukker og skyggefigurer er med i samlingen fra det lokale dukkedynasti Fey. Denne enestående internationale samling af klassiske dukker strækker sig over fem etager. Her er bidrag fra Kina, Indien og Afrika. Men især også fra tyskland og Tjekkoslovakiet. Se også plakater, rekvisitter og lirekasser. Lige om hjørnet findes marionetteatret med daglige forestillinger. For børn i alle aldre. Ligger nedenfor Petrikirken.

Kolk 16 Dagligt 10-18  

Byrundtur i Lübeck

Lübeck - oplevelser på byrundtur / byvandring. Hvis du er i Lübeck og gerne vil opleve byens mange spændende historiske seværdigheder, forretninger og miljøet i den spændende gamle hansestad kan du se ideer og forslag til nogle byrundtur / byvandringer...

Hoteller i Lübeck

Forslag til gode og billige hoteller i Lübeck Herunder kan du se vores forslag til et godt hotel hvor pris og kvalitet på hotel overnatningen hænger rigtigt godt sammen. De bedste hoteller  SAS Radisson Senator Hotel Firestjernet hotel med 224 værelser lige...

Hvorfor skal du besøge Lübeck ?

Engang var Lübeck en af de vigtigste byer i den kendte verden, og i dag er Lübeck stadig en by der udstråler intellekt og skønhed. Fyldt med gotiske, barokke og neoklassiske bygninger har Lübecks gamle bydel været et beskyttet...
video

Imagefilm fra Lübeck

Imagefilm – Så skøn er Lübeck Dette er en imagefilm omkring Lübeck lavet i meget flotte optagelser. Leder du efter turist information om Lübeck kan du altid henvende dig til turistinformationen i Lübeck, kontaktinformationer nedenstående: Turist-Information HolstentorPlatz 1 Telefon +49 451 01805 - +49 451...

Julemarked i Lübeck

Julemarked i Lübeck Allerede for 350 år siden blev juletraditionerne i Lübeck nævnt som noget ganske særligt. I dag har en af Tysklands mest berømte julemarkeder bredt sig ud over det meste af byen med kreative dekorationer, eventyrhaven, de mange...

Lübeck for børn

Lübeck for børn og børnefamilier Svøm og sop tæt ved bymidten i Kränenteich, An der Mauer 53, dagligt 10-19 (april til sept.). Eller tag til Travemünde; her er der en bred sandstrand. Spring i bølgerne, eller se de opfindsomme og...

Restauranter i Lübeck

Forslag til gode og billige restauranter i Lübeck Herunder kan du se vores forslag til restauranter i Lübeck. Du er velkommen til selv at tilføje kommentarer og restaurantoplevelser i disqus forum som du finder nederst på siden. Spis ude i Lübeck 1 Restauranter...

Schleswig-Holstein, Tysklands næstmest besøgte delstat

Ta’ til Nordtyskland Nordtyskland, Slesvig-Holsten eller Schleswig-Holstein, er et meget kendt feriemål. Det er den næstmest besøgte delstat i Tyskland, og det er ikke så mærkeligt, for her er masser af sights, gode hoteller og udflugtsmål. Afstandene er korte, og...

Shopping i Lübeck

Lübeck er en udpræget shoppingby med mange muligheder for at få kreditkortet til at gløde. Den tyske moms på 16 % og den særligt lave tyske madmoms på 7% gør automatisk en del varer billigere end hjemme. De fleste...

Turistinformation Lübeck

Du kan altid få hjælp til den perfekte rejse ved at henvende dig til turistinformationen i Lübeck der kan hjælpe med masser af gode (og gratis) informationer til hvad du skal opleve på en rejse og ferie i Lübeck....

Information om Tyskland

Hvor ligger Lübeck i Tyskland

Vi er sociale

5,208FansLike
0FølgereFølg
101FølgereFølg
169FølgereFølg
46FølgereFølg
196AbonnenterAbonner

Valutakurs Tyskland (Euro)

Vejret i Lübeck, Tyskland

Lübeck
clear sky
22.3 ° C
24 °
21 °
47 %
2.6kmh
0 %
ons
23 °
tors
23 °
fre
23 °
lør
26 °
søn
22 °

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here