Rejser til Lübeck

Lübeck er i dag en pulserende kultur- og handelsby med en rig historie og mange tilbud til gæsterne. Lübeck er også berømt ude i verden for sin middelalderlige charme, marcipanen og vartegnet Holstentor. Byen kan besøges på en dag, til julemarked, på endagsture hen over året eller på gennemrejse. Lübeck er dog også perfekt til et besøg over en lang weekend, hvor man kan dykke ned i byens historie, de mange gode restauranter, de udsøgte indkøbsmuligheder, de hyggelige cafeer eller gåturene på kryds og tværs af den gamle middelalderby.

På trods sin størrelse på 215.000 indbyggere, syntes Lübeck både stor og lille på samme tid. Stor, fordi der er så meget forskelligt at se; fem store kirker, 8-10 markante museer, hundrede vis af forretninger og spisesteder. Men også lille, byen er afslappet og rolig, bygget harmonisk som en overskuelig ø, nem at finde rundt i, trods de mange rundede gader og de knap 90 baggårde.

Lübeck ER enestående smuk. UNESCO optog i 1987 byen på den fremtrædende liste over verdens kulturarv og byen præsenterer sig selvsikkert overfor de mange gæster. Byen kandiderer til værtsskabet som Europas Kulturhovedstad 2010, en titel den fuldt ud fortjener. I denne guide finder du de bedste tips om hvordan man bedst finder frem til Lübecks mest fascinerende oplevelser.

Lübecks historie

Lübecks status som en af Europas vigtigste handelsbyer, gav den tilnavnet ”hanseforbundets dronning”. Man forstår hvorfor, når man ser de enorme kirketårne fra de fem centrale kirker. Byen byder velkommen ved det berømte Holstentor, det imponerende rådhus er bygget til, og om, gennem flere perioder og i midten står den centrale Marienkirche hvis to tårne rager 125 m i vejret.

Lübeck er i virkeligheden en ø, som med store borganlæg og mure var beskyttet mod røvere og pirater. Den vigtige handelshavn lå simpelthen inden for muren. Byen blev grundlagt i 1143. Senere, i 1226, fik byen brev og segl på sin status som fri tysk bystat. Den altid meget selvbevidste by, lykkedes at holde fast i den status helt frem til 1937. Under Lübecks ledelse voksede Hanseforbundet sig stort og stærkt og byens storhedstid var fra 1250 til 1350. Her byggede man stort set alle de markante bygninger der ses i dag. En ganske imponerende kraftanstrengelse.

I middelalderen var Lübeck også den næststørste by i det tyske område og byen havde stor indflydelse på hanseforbundets 200 tilknyttede byer. Handelsmæssigt var det Europas hovedstad, hvor handelsmænd fra det meste af Europa rejste til og aftalte handelsbetingelser om fx fisk, pelse, salt og tekstil. Varerne blev pakket i tønder, der var datidens containere. Selv bøger blev fragtet med tønder. Efter en række krige i Østersø-området, faldt Hanseforbundet og byens betydning i det 16. århundrede.

Byen rev sine enorme voldanlæg ned og i det 19. århundrede blev industri en vigtig indtægt. Under verdenskrigen faldt der Palmesøndag 1942 en bomberegn over de gamle kvarterer; flere af byens kvarterer blev ødelagt. Efter krigen forestod et enormt genopbygningsarbejde, hvor mange af de gamle huse blev restaureret. Samtidig modtog byen 85.000 flygtninge fra de tidligere tyske områder i Østpreussen. Det var med til næsten at fordoble indbyggertallet.

Byen er meget velholdt og som særlig vigtig del af den internationale kulturarv er der en stolthed i byen over at vise byen frem fra sine bedste sider. Byen har tradition for store mæcener, og særligt den store lokale Possehl-fond, har støttet omfattende restaureringer af kirker, borgerhuse og enkelte steder støttet arkitektonisk spændende nybygninger. Det har gjort det muligt at bevare byens særlige charme og særpræg for eftertiden, og som i dag gør byen til en enestående helstøbt oplevelse.

Seværdigheder i Lübeck

Herunder kan du se vores forslag til de bedste seværdigheder og attraktioner, det du absolut bør se i Lübeck.

Holstentor

Byens mest berømte bygning og har været afbilledet på de gamle tyske 50 Mark sedler, så næsten alle tyskere kender den. Bygget 1469-78 efter inspiration fra byporte i Flandern. Bag de rød- og sortglaserede mursten befinder sig det Byhistoriske Museum. Se den meget flotte model af middelalderbyen og følg handelsruterne. Indskriften CONCORDIA DOMI FORIS PAX betyder enhed hjemme, fred ude. Dagligt 10-17 (okt.-marts 10-16 & man. lukket) Entré

Rathausmarkt

Rådhuset er påbegyndt i 1230. Væggen med de tre tårne og to vindhuller er enestående. Den gotiske kolonnade er genopført for få år siden. Den lyse pragttrappe og karnap ud til gågaden Breite Str. er i hollandsk renæssance fra 1594. Rådhusets indre er rigt dekoreret. Gå ind i forhallen og få et kort indtryk. Der findes guidede rådhusture – dog kun på tysk.

Puppenbrücke

Betegner den stribe af skulpturer der befinder sig på broen foran Holstentor ned mod Banegården. Bemærk særlig Merkur, de handlendes og tyveknægtenes gudEn del figurer er flyttet til gården i St. Annen-Museum.

Salzspeicher

Ligger et stenkast fra Holstentor. De store, markante, nu tidligere pakhuse er opført i 16-17. årh. Her opbevaredes det dyre og kostbare salt fra de nærliggende Lüneburger saltkilder, inden det blev sendt til Skandinavien.

Lübecks kirker

Petrikirken

Har i dag ikke nogen menighed, men bruges nu til udstillinger og arrangementer. Blandt andet det meget hyggelige håndværkerjulemarked i den hvidkalkede femskibede basilika. Tag elevatoren op i tårnet og nyd den flotte udsigt over hele byen. Første lørdag i hver måned kl. 23 er musikalske arrangementer. Schmiedestr. Kirketårnet åbent dagligt 11-19, kirkerummet dagligt 11-16 (man. lukket) 

Marienkirche

Er påbegyndt i romansk stil i 1200 og fuldført i gotisk stil 1350. Den treskibede murstensbasilika er forbillede for over 100 kirker i Østersø-området og er Tysklands tredjestørste.

Stort lyst, harmonisk indre. Læg mærke til de smukt frilagte kalkmalerier og det rekonstruerede astronomiske ur. I Sydtårnet har de nedstyrtede klokker ligget som krigsmindesmærke siden 1942. Schlüsselbuden 13, Dagligt 10-16 

Domkirken

Er ud over at være rigt dekoreret også den ældste kirke i byen. Grundstenen blev lagt i 1160 af Lübecks grundlægger Heinrich Der Löwe. Mühlendamm 2-6 Dagligt 11-18 (søn. 12-17)

St. Aegiedien

Er den mindste af fem store kirker ligger i det gamle håndværkerkvarter og er smukt dekoreret med gotiske vægmalerier og elementer af barok og renæssance. Aegiedienstr. 75, Dagligt 11-16 (undtagen søn. og mandag)

Skt. Jacobi

Er søfolkenes kirke. Det ses af den usædvanligt rige træudsmykning i denne flotte kirkehal. Skt. Jacobi Kirchhof, Dagligt 10-18 (okt.-april 10-15, mandag lukket)

Lübecks Museer

Lübecks størrelse taget i betragtning har byen overordentlig mange museer og gallerier alle beliggende i den gamle middelalderby. Der er 50 % rabat når man køber et HappyCard eller et 7 dages MuseumsCard. Kan købes i Turistinformationen.

Buddenbrookhuset

Siden Lübeck-forfatteren Thomas Mann i 1929 fik Nobels Litteraturpris er denne centrale tyske kulturskikkelse, blevet en umiskendelig del af Lübecks nyere historie. Se den spændende udstilling om familiedynastiet, med broren Heinrich og forfatterbørnene Klaus og Erika som de vigtigste figurer. Huset blev udbombet i 1942, hvor kun facaden stod tilbage, men er dygtigt genopbygget. Her skiltes også på svensk og engelsk. Mengstr. 4 Dagligt 10-17 (jan.- marts 11-17)

Heiligen-Geist-Hospital

Fungerede fra middelalderen frem til 1970’erne som hospital. Det kan i dag besøges som museum, hvor man får indtryk af det klosterlignende bygningsværk, der var en af de første hospitaler i Europa. Ved julehøjtiden findes her et af de mest charmerende julemarkeder overhovedet med kunsthåndværk og andre originale julerier. Koberg-Pladsen, Dagligt 10-17 (okt.-marts 10-16 & man. lukket)   

Kulturforum Burgkloster

Var først kloster, så fattighus, retsbygning, fængsel og nazi-hovedkvarter. I dag rummer en af Nordtysklands vigtigste klostre både permanente og skiftende udstillinger; En nyåbnet arkæologisk middelalder-samling med 2,5 mio. genstande. Stedet byder på koncerter og teaterforestillinger. Permanente udstillinger: Det jødiske liv i byen, og en møntudstilling. Frem til 7. maj 06 findes en spændende udstilling om efterkrigstidens flygtninge i Lübeck samt en udstilling om de dansk-tyske forhold. Hinter der Burg 2-6 Dagligt 10-17 (okt.-marts 10-16 & man. lukket)   

Kunsthalle St. Annen / St. Annen-Museum

Et gammelt kloster med en imponerende samling af religiøse kunstværker, særligt træaltre fra Lübecks kirker og religiøs kunst af hollandske mestre gør besøget værd. I 2003 blev nybygningen, med kunst fra 1960’erne og fremefter, indviet. Desuden vises samlinger af 500 års stilhistorie; glas, porcelæn, sølv og legetøj. Adgang til flere af de flotte gårde. Den stilfulde cafe ved indgangen har gode kager og lette frokostretter. Særudstilling med værker af Picasso, Braque og Matisse frem til 29.01.06 St. Annen Strasse, Dagligt 10-18 (okt.-marts 11-17 & man. lukket)

Museum Behnhaus / Drägerhaus

I to store købmændshuse findes en række samlinger: Klassiske musikinstrumenter, møbler fra Goethe-perioden og malerier af Caspar David Friedrich, Edvard Munch, Max Beckman og Lovis Corinth samt en række dygtige lokale kunstnere. Gå en tur i den harmoniske have, hvor Overbeck-Gesellschaft har et tilstødende galleri Königsstr. 9-11 Dagligt 10-17 (okt.-marts 10-16 & man. lukket)    

Museum für Puppentheater:

Marionetter, hånddukker og skyggefigurer er med i samlingen fra det lokale dukkedynasti Fey. Denne enestående internationale samling af klassiske dukker strækker sig over fem etager. Her er bidrag fra Kina, Indien og Afrika. Men især også fra tyskland og Tjekkoslovakiet. Se også plakater, rekvisitter og lirekasser. Lige om hjørnet findes marionetteatret med daglige forestillinger. For børn i alle aldre. Ligger nedenfor Petrikirken. Kolk 16 Dagligt 10-18

Turistkontor og information

Se kontaktoplysninger og informationer om nationalt og lokalt turistkontor

Touristinformation Lübeck

Turist-Information HolstentorPlatz 1 Telefon +49 451 01805 - +49 451 88 22 33 www.luebeck-tourimus.de

Tysklands turistkontor

Germany Tourism Authority WEBSITE FACEBOOK TWITTER YOUTUBE FLICKR INSTAGRAM PINTEREST VIMEO

Nærmeste lufthavn / station ?

Herunder kan du se hvilke terminaler, stationer og lufthavne du med fordel kan benytte hvis du vil benytte dig af offentlig transport og flyforbindelser.

DB Lübeck

DB Lübeck Lübeck Hbf Am Bahnhof 6 23558 Lübeck Germany Station Information, Transfer, Hotel, City Guide, Tourist Information

Hamburg Airport

Hamburg Airport / Hamburg Airport Helmut Schmidt Flughafen Hamburg Hamburg Germany Airport website IATA: HAM ICAO: EDDH ARRIVALS DEPARTURES Airport Information, Transfer, Hotel, City Guide, Tourist Information Hamburg Airport Arrivals powered by Airportia Hamburg Airport Departures powered by Airportia

Rejsetips og råd

Her samler vi forskellige rejsetips og gode råd som du kan gøre brug af på din ferie.

Hotel – Hostel Lübeck

Lübeck - Hotel, Apartment, Hostel 

Tandlæger i Lübeck

Tandlægeklinikker i Lübeck At benytte ferien for at tage en tandrejse til Lübeck er ikke noget nyt. Igennem mange år er danskere i stort tal taget til byen for at shoppe, mange har samtidig benyttet lejligheden til tandlægebesøg på en af de mange tandklinikker der ligger i Lübeck. Priserne på tandbehandling i Tyskland og Lübeck er lavere end i Danmark og der kan være mange penge at spare, specielt på større behandlinger. Liste med populære tandlæge klinikker...

Find en leje bil her

Søg bedste tilbud på billeje

Hvis du benytter dig af anden transport kan du i mange tilfælde, med fordel, leje en bil på stedet.

Prøv en søgning i multi søgemaskine der sammenligner priser fra alle de største biludlejnings firmaer som f.eks Avis, Hertz,Europcar, Sixt og endvidere fra en lang række lokale firmaer, i en søgning.

Lej motorcykler og scootere

Søg bedste tilbud motorcykel leje

Hos vores samarbejdspartner kan du søge efter muligheden for at leje motorcykler og scootere.

Lej cykler og elcykler

Søg bedste tilbud på cykelleje

Hos vores samarbejdspartner kan du søge efter muligheder for at leje cykler og elcykler på de mest populære rejsemål.

Hvordan kommer du til byen

Hvordan kommer du til byen og området og hvor langt er der. Her kan du se kortet indstillet til destinationen, så du skal blot indtate din startadresse og du vil få afstande og rutebeskrivelser.

Lokal valuta og valutakurs

Se opdaterede kurser på lokal valuta

EUR - Euro medlemslande
GBP
1,1751
USD
0,8929
DKK
0,1338
SEK
0,0950
NOK
0,1015

Hvordan er det lokale vejr ?

Se det lokale vejr netop nu og 5 døgns prognoser

Lübeck
clear sky
20.5 ° C
22.2 °
18.9 °
72 %
3.2kmh
0 %
tirs
28 °
ons
26 °
tors
28 °
fre
26 °
lør
20 °

Togrejser Tyskland

Tyskland, vores store nabo mod syd, er vel nok et af europas mest og bedst udviklede lande at rejse i med toget. De tyske jernbaner tilbyder transport med moderne og hurtige tog der forbinder næsten alle større tyske byer med rigtigt gode togforbindelser. Se mere om tilbud, interrail, priser og køreplaner på siden her. Rejs med tog i Tyskland Direkte togforbindelser til Tyskland Der er flere direkte tog fra København samt fra Århus via Padborg til Tyskland (Hamburg), Skal...

Tyskland valuta, Euro

Penge i Tyskland (sedler og mønter) Den lokale valuta er Euro. 1 Euro = 100 cent. Mønter i cirkulation: 1, 2, 5, 10, 20, 50 cent €1 and €2 Sedler i cirkulation: €5, €10, €20, €50, €100, €200 and €500. European Central Bank, Den Europæiske Centralbank
Information find de bedste rejsevideoer og rejse vlog fra hele verden bliv inspireret til store oplevelser

Video guide Frankfurt, Tyskland

Video fra Frankfurt Tag med på en guidet tur til de bedste seværdigheder i en rigtig godt produceret videoguide der præsenterer de absolut bedste seværdigheder på en god måde i flotte optagelser. Dansk tekst kan indstilles ved at klikke på indstillinger (tandhjul) nederst til højre i videoens billede og derefter vælge "dansk" fra menuen med mulige tekster. Frankfurt guide Find flere informationer og rejsetips i destinationsguide. Frankfurt vejrudsigt Hvordan er vejret i Frankfurt ?, se opdateret aktuelt vejr og vejrudsigt...

Helligdage i Tyskland

Her kan du se en liste med landets officielle, nationale, helligdage og fridage. Du kan se dagene angivet i overskuelig skemaform der kan sorteres alt efter hvilken dage du ønsker mere information omkring. Hvis du skal på ferie i landet og påtænker at shoppe, er det godt at vide hvornår du risikerer at ramme dage hvor aktiviteter og butikker kan have lukket. Du skal være opmærksom på at listen er de nationale helligdage, der kan i...

Hvad er klokken i Tyskland ?

Hvad er klokken i Tyskland nu ? Her kan du se den aktuelle lokale dato og tid i Berlin, Tyskland. Den lokale tid og dato opdateres real-time online døgnet rundt
Information find de bedste rejsevideoer og rejse vlog fra hele verden bliv inspireret til store oplevelser

Video guide Berlin, Tyskland

Video fra Berlin Tag med på en guidet tur til de bedste seværdigheder i en rigtig godt produceret videoguide der præsenterer de absolut bedste seværdigheder på en god måde i flotte optagelser. Dansk tekst kan indstilles ved at klikke på indstillinger (tandhjul) nederst til højre i videoens billede og derefter vælge "dansk" fra menuen med mulige tekster. Berlin guide Find flere informationer og rejsetips i destinationsguide. Berlin vejrudsigt Hvordan er vejret i Berlin ?, se opdateret aktuelt vejr og vejrudsigt...

De tyske delstater

De 16 tyske delstater Herunder kan du se de 16 tyske delstater og deres hovedstæder sorteret i alfabetisk rækkefølge. Klik hvis du vil se nærmere information om den enkelte delstat.

Største byer i Tyskland

Hvad hedder de største byer og hvor mange indbyggere har de ? Her kan du se listen med de største og vigtigste byer med antallet af indbyggere, samlet i et let overskueligt skema der kan sorteres.
covid 19 corona virus statistik for lande og omraader

Covid-19 / Coronavirus i Tyskland

Covid-19 / Coronavirus i Tyskland, rejsevejledning Tyskland rejsevejledning og aktuelle statistikker i forbindelse med Covid-19 / Coronavirus i Tyskland. Statistikker opdateres flere gange i løbet af dagen. Turist rejser til Tyskland Aktuelt er der ikke mulighed for at krydse grænsen til Tyskland som turist Udenrigsministeriets rejsevedledning  Du kan se den aktuelt gældende rejsevejledning på siden her Covid-19 / Coronavirus udbrud i Tyskland Herunder kan du se opdaterede tal og statistikker omkring den aktuelle situation i Tyskland

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her