Det er havet og vandet der dominerer Kiel, for den 17 km. lange fjord skærer sig ind fra Østersøen. Det er det største naturområde med lange sandstrande. Bybilledet er præget af havneanlæg, kraner, vandreture ved havet er oplagt. Her ligger store passagerfærger der sejler til og fra Norge, Sverige og de baltiske lande.

Her har marinen hjemsted, med især den malerisk smukke Gorch Fock, det tyske svar på det danske skoleskib. Her er vandsport i verdensklasse under den årlige Kieler Woche, der byder på klassiske sejlbåde, regatta, bådudstilling og masser af underholdning med over 1500 arrangementer.

I Kiel holder delstatsregeringen og Schleswig-Holsteins vigtigste center for uddannelse og forvaltning.  Næsten 75 % av alle Kiels indbyggere, arbejder inden for disse områder. Kiel er også en vigtig bankby og et af de vigtigste økonomiske institutter holder til her, sammen med Universitetet. Kiel er også en vigtig by for avanceret teknologi, igen med universitet som drivkraften i byen med de 245.000 indbyggere.

Kiels alsidige kulturtilbud er bredt og dækker ikke mindst teater og et velrenommeret operahus med mange internationale gæstespil og et berømt kompagni. Her er biografer og koncerter. Her findes musicals og kor, kunstgallerier, museer, botaniske haver, kulturforeninger og så er der nogle af de store forestillinger ved Schleswig-Holsteins verdensberømte musikfestival.

Ostseehalle i Kiel er et berømt for de mange store arrangementer. Her er alt fra Verdensmesterskaber i håndbold, over internationalt spændende koncerter. Her kommer gæster fra nær og fjern. Handelslivet er stort og aktivt og så der er tilbud om at gå på Casino eller se på varietéer.

Kiels historie

Byens grundlægger er grev Adolf IV av Schauenburg, og han var klar over den gunstige beliggenhed ved vandet fra allerførste færd. Allerede omkring år 1233 byggede han ”Holstenstadt tom Kyle” på en halvø i fjorden, i dag kendt som ”Lille Kiel”. Købstadsrettighederne fulgte i året 1242. Den stormsikre og naturligt dybe inderhavn, blev hurtigt et af de vigtigste centrer for handel i Østersøen. Naturligt nok i skarp konkurrence med Lübeck, og Kiel var da også hansaby i over 200 år.

Fra det 14. århundrede gjorde adelen Kiel til stedet for et kapitalmarked med betydning for hele området fra Skagen til Elben, ved det årlige “Kieler Umschlag”. Det er en blanding af folkefest, middelalderritualer, der knytter sig til lykkelige pantelånere og knap så heldige skyldnere.

Byen fik et ganske tydeligt opsving med universitetet, der var opkaldt efter hertug Christian Albrecht. Det blev grundlagt i 1665 og har siden påvirket byens intellektuelle klima i væsentlig grad. Fyrsteslægten Gottorp dominerede og på slottet i Kiel fødtes også den senere russiske tsar Peter III.

Byen blev styret delvis af Tyskland/Preussen og af Danmark. Det danske riges første jernbanelinie blev bygget mellem Kiel og Altona (Hamborg) – og åbnede i 1844, tre år før forbindelsen mellem København og Roskilde.

I 1848 var Kiel skueplads for det såkaldte oprør i Schleswig-Holstein, et forsøg på at løsrive de to hertugdømmer fra Danmark. Dette skete som bekendt  først i 1864, efter krigen mellem Danmark og Preussen. Straks efter blev Kiel preussisk marinehavn i 1865 og det blev derfor meget afhængig af den politiske udvikling i det nye Tyskland, der blev grundlagt i 1871. Etter marinen kom værfterne og med dem kom arbejderne.

Det fik byen til at vokse fra sin status som provinsby til storby. Allerede omkring 1900 havde Kiel over 100.000 indbyggere. Indtil 1918 steg antallet til 300.000, derefter faldt det kraftigt igen, fortirs marinen blev kraftig beskåret. Handelslivet gik i stå og mange rejste fra byen. Få andre storbyer i Tyskland har haft sådan nogle svingninger i indbyggertallet som Kiel.

I slutningen af 1. verdenskrig i 1918 havde revolutionen i Tyskland sit tændingspunkt med matrosoprøret i Kiel. Det førte kort efter til afslutningen av kejserriget og til oprettelsen af det første tyske demokrati, Weimar-republikken.

Da nazisterne kom til, blev byen i stor grad et sted for våbenproduktion og marinen kom tilbage som den vigtigste arbejdsgiver i byen. Det betød dog også, at de allieredes bombefly ofte sendte fly på bombetogt over byen. Efter over 90 bombeangreb i løbet af krigen, lå tre-fjerdedele af byen i grus.

Derfor ventede der Kiels indbyggere en stor opgave med at genskabe byen. Som hovedstad for delstaten og som vidensby med universitetet som drivkraft, er det dog lykkedes at få masser af liv i Kiel.

Ferie i Kiel, Tyskland

På siden her kan du finde informationer omkring turisme og ferierejser til Tyskland. Nederst på siden finder du disqus rejseforum hvor du kan du læse og skrive kommentarer om rejser og oplevelser, måske du har en god rejseoplevelse og denne er du velkommen til at dele med andre.

Du finder vejrudsigt der opdateres mange gange dagligt med det aktuelle vejr og ligeledes er valutakurser online og opdateres mange gange dagligt.

Du finder også forskellige rejsetilbud samt generelle rejse informationer, rejsevejledninger, “godt at vide” samt fakta om Tyskland. Der er ligeledes omtale og links til seværdigheder i området.

Hotel og lejlighed i Kiel ?

Skal du bruge hotel eller lejlighed kan du prøve en søgning efter de billigste muligheder for overnatning i den ønskede periode, vi har lavet aftale med hotel og lejligheds søgemaskine der giver dig mange valgmuligheder. Prøv søgning og find billigste hotel her

Hvad skal du se i Kiel, Turistinformation ?

Du kan finde masser af gode ideer, turistinformation og tips til hvad du bør opleve på det tyske turistkontors meget omfattende website. Noget af websitet er på dansk og her kan du se rejsefilm og video samt masser af billegallerier. Du kan også komme til lokal turistinformation. Se website 

Information om rejser til Kiel

På siden her kan du finde informationer omkring turisme og rejser. Søgninger på siden efter tilbud på rejser er i nævnte rækkefølge:

Kør selv ferie Kiel
Bedste hotel priser Kiel
Togrejser Kiel
Busrejser Kiel

Grupperejser Kiel

Hvor det er muligt har vi indsat link til yderligere info om rejser, externe link til rejser åbner i ny side, interne link til rejser åbnes normalt.

Kiel, bedste seværdigheder og attraktioner

Herunder kan du se tips og wiki om byen og rejser. Nederst på siden finder du forum om rejser hvor du kan læse og skrive kommentarer om seværdigheder, shopping, restauranter og rejser. 

Slottet i Kiel

I dag er huset et kulturelt center med mange koncerter og arrangementer. Tidligere var det enkeresidensen for fyrstelægten Gottorp, der regerede fra Slesvig. I 1773 faldt fyrsteslægtens magt fra tinderne og danskerne overtog, efter at Ruslands Katharina den Store, havde givet afkald på hendes ret til fyrstedømmet. Slottet gik til den danske krone.  I 1888-1918 var det bolig for Prins Heinrich af Preussen, bror til kejseren. Slottet brændte næsten fuldstændigt ned under et bombeangreb i 1944. I 1965 stod det nye byggeri klart, der indeholder koncertsall, officielt modtagelsesrum, landsbibliotek og en fin restaurant. Årligt er der i huset 300 arrangementer med omkring 200.000 gæster.

Kieler Schloss, Wall 74 / Eggerstedtstraße, 24103 Kiel – www.kielerschloss.de

Operaen i Kiel

Den oprindelige bygning blev indviet i 1907, med Parsifal og Fidelio, og den klassiske bygning blev svært medtaget af verdenskrigens bomberegn, så et nyt byggeri blev åbnet i 1953, igen med Fidelio på programmet. Huset tilbyder operakendere et bredt og meget respekteret repertoire,

www.opernhaus-kiel.de –for program se www.theater-kiel.de

Theater Kiel

Med opera, ballet, teatre og symfoniorkester er tilbuddene mange for de tilrejsende. Her findes Tryllefløjten og Tosca, Tannhäuser og masser af symfoniske koncerter. Tjek månedsprogrammet og der vil sikkert være noget at komme efter. Tysk presse har i hvert fald et meget godt øje til Kieler Operaen, for de gode anmeldelser er noget man er vant til.

Opernhaus Kiel – Rathausplatz 4  – 24103 Kiel – www.theater-kiel.de – billetter: kartenservice@theater-kiel.de

Kieler-Kanalen

Det navn findes kun på dansk, for den tidligere Kaiser-Wilhelm-kanal kom efter krigen til at hedde Nord-Ostsee-Kanal, efter de have den forbinder. Verdens travleste kanal er 100 km lang og er siden 1965 blevet lavet endnu større, et endnu uafsluttet arbejde, med at skabe en bredde på 162 meter i stedet for 87 meter. I 2006 sejlede knap 41.500 skibe med en samlet last på 80 millioner ton gennem kanalen. Store broanlæg i Kiel-Holtenau, i Rendsborg og ved Brunsbüttel i den anden ende, giver det rige muligheder for at se trafikken passere og stiller man sig ved siden af kanalen, så kan man for alvor opleve størrelsen af nutidens skibe. Mange er rent ud sagt enorme. Man kan både komme ud og sejle på kanalen og se på udstilling i besøgscentret. Se mere: www.kiel-canal.org

Skibsfartsmuseet i Kiel

I en nedlagt fiskehal kan man opleve Kiels søfartshistorie, inklusive værfterne og Kieler Woche. Om sommeren findes tre skibe, som man kan gå på opdagelse i. Det er krydseren Hindenburg, brandslukningsskibet Kiel og bøjeskibet Bussard. Fint museum.

Wall 65 – Dagligt 10-18 – vinterhalvåret 10-17 – www.kieler-schifffahrtsmuseum.city-map.de

Kunsthalle

Det er Christian-Albrechts-Universitetet der bestyrer de 1300 kvm, der samtidig er byens største museum. Her dominerer det romantiske maleri fra det 19. årh. russisk kunst fra århundredeskiftet.  Tysk impressionisme og kunst efter 1945, samt særudstillinger. Cafeen den Blå kamel byder på afslapningen mellem kunstindtagelsen.

Düsternbrooker Weg 1 – dagligt 10-18, ons til 20 – lukket man.  www.uni-kiel.de/kunsthalle

Aquarium Kiel

Vil man gerne se flokke af sild, sælhunde der laver artisterier, hummer der kravler sidelæns og studere stort set alle de fisk og havdyr der befinder sig i farvandet omkring Danmark, så er Kiels Akvarium lige stedet.  Det er publikumsdelen for det i Tyskland berømte Institut für Meereskunde.

Düsternbrooker Weg 20 – Dagligt 9-19, vinter 9-17 – www.aquarium-kiel.de

Hoteller i Kiel

Forslag til god og billig overnatning i Kiel Parkhotel Kieler Kaufmann Klassisk bankiervilla i park med udsigt over Kieler Fjorden og med egen velrenommeret restaturant. Hotellet har fire stjerner og regnes for byens bedste hotel. Niemannsweg 102, Telefon: +49 (0) 431/88110 -...

Hvorfor skal du besøge Kiel ?

Kiel er ikke just kendt for at være et turistcentrum, da byen ikke byder på de samme spektakulære udforskningsmuligheder som mange af dens naboer gør. Selv indbyggerne i Kiel indrømmer frivilligt, at nogle dele af byen, såsom centrummet, er stort...

Kieler Woche

Kieler Woche Med mere end 1500 arrangementer der strækker sig over ti dage, er der masser af underholdning for både landkrabber og søulke og dem midt i mellem.  Det hele startet med en regatta i år 1882. I dag er...

Restauranter i Kiel

Forslag til gode og billige restauranter i Kiel Skal du på restaurant mens du er i byen har vi samlet nogle forslag til hvilke restauranter og spisesteder der er værd at aflægge et besøg. Her kan du se hvilke restauranter...

Schleswig-Holstein, Tysklands næstmest besøgte delstat

Ta’ til Nordtyskland Nordtyskland, Slesvig-Holsten eller Schleswig-Holstein, er et meget kendt feriemål. Det er den næstmest besøgte delstat i Tyskland, og det er ikke så mærkeligt, for her er masser af sights, gode hoteller og udflugtsmål. Afstandene er korte, og...

Shopping i Kiel

Shopping ideer og tips i Kiel Når du nu er kommet til Kiel og Tyskland kunne det måske være en ide at lave en shopping tur ud af det! Her kan du hente inspiration til shopping turen, du kan se...
video

Turistinformation Kiel

Tourist-Information Andreas-Gayk-Str. 31 Tel. +49 (0) 431- 67 91 00 www.kurskiel.de Kiel er et godt udgangspunkt for udflugter i området, for eksempel til I Kiel er der en lang række seværdigheder som du kan læse mere om på disse sider Schleswig med den hyggelige gamle...
video

Turistkontor Tyskland

Officielt Turistkontor Tyskland. Turismeorganistion i Tyskland. Skal du på ferie i Tyskland er der altid masser af gratis hjælp og gode tips og råd at hente hos de officielle turistkontor der er underlagt den statslige turistorganisation. Hos denne og tilknyttede turistkontor er...

Information om Tyskland

Hvor ligger Kiel i Tyskland

Vi er sociale

5,209FansLike
0FølgereFølg
101FølgereFølg
169FølgereFølg
46FølgereFølg
196AbonnenterAbonner

Valutakurs Tyskland (Euro)

Vejret i Kiel, Tyskland

Kiel
broken clouds
23 ° C
24 °
22 °
64 %
3.6kmh
75 %
man
25 °
tirs
25 °
ons
27 °
tors
27 °
fre
26 °

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here