Rejser tll Gdansk

Gdańsk, der ligger ved Østersøen, Polens vigtigste havneby. Mange mennesker har hørt om byen, fordi den var fødested for Solidaritets-bevægelsen, som bidrog til at afslutte det kommunistiske styre i Østeuropa.

Mange mennesker tror, ​​at byen blev grundlagt i 997, selv om meget af det måtte genopbygges efter anden verdenskrig, da krigen hærgede over 90% af distrikterne i midtbyen. I dag er Gdańsk, efter 30 års ombygning efter krigen, en by, hvor fortid, nutid og fremtid er smeltet sammen i en varm, harmonisk forbindelse med lokalbefolkningen og besøgende.

Du kan tilbringe dage i Den Gamle By

Den Gamle By i Gdansk er et sted, der byder på atmosfære, eventyr og muligheder. Med de mange cafeer, der ligger gemt i sidegaderne, kan du opleve kulinariske lækkerier, som er lokale, friske og inspirerende. Se dig om i Mariakirken og tag dig derefter lidt tid til at hvile og fodre duer. Få noget slik lavet specielt til dig, mens du ser på. Snup en kop kaffe eller en øl efter eget valg og gå en eftermiddagstur langs floden. Få dit billede taget ved Golden Gate. Det kan godt være, det er blevet genopbygget efter anden verdenskrig, men det giver dig stadig den autentiske oplevelse, du er kommet til at forvente af et besøg i Den Gamle By.

Se, hvor verdenskrigen begyndte         

Nogle har kaldt den generation, der kæmpede i anden verdenskrig “den største generation” på grund af de ofre, de var villige til at gøre. Et besøg i Westerplatte vil lade dig se, hvor den frygtelige krig begyndte, da den tyske hær angreb Polen her. Dette monument blev bygget til minde om de 209 forsvarere, der tilbageholdt over 3500 tyske tropper i en uge, før de endelig overgav sig. Der er en kaserne, hvor du kan se, hvordan livet var dengang, samt flere steder med information på polsk og engelsk, der vil give dig et nyt perspektiv på, hvad der skete. Dette er absolut en rørende oplevelse, du ikke må gå glip af.

Se hvor kommunismen endte

Ikke alene var Gdańsk indflydelsesrig i begyndelsen af anden, men den var også indflydelsesrig i kommunismens fald. Solidaritetsmuseet er lille nok til, at du kan passe det ind i en dag med sightseeing, men interessant nok til, at det vil fuldende din dag. Det kan bedst beskrives som værende deprimerende, men på en god måde, og her kan du se, hvordan det var at kæmpe for at udslette kommunismen fra livet i almindelighed. Det er virkelig et fantastisk sted at forstå værdien af ​​frihed og sætte pris på det, vi allesammen har.

Gdansk er en by, der taler om historie, sommetider stolt og ligefrem, og andre mørk og grusom. Med dens moderne bekvemmeligheder kan du slappe af, som du allermest elsker at slappe af, mens du stadig er i stand til at opleve historien og den lokale kultur. Gdańsk har meget at tilbyde alle, og kan begejstre fotografer, selv om en stor del af byen er blevet genopbygget inden for de sidste 60 år.

Seværdigheder i Gdansk

En byrundtur i Gdansk kan passende starte langs “Kongeruten” nemlig den ceremonielle rute de gamle konger kørte når de kom til byen.

Kongeruten

1. Vi starter ved “Den høje port” der  var byens hovedport,  porten er opført i 1574-75 af arkitekten Hans Kramer fra Dresden, bygningens ornamentering blev færdiggjort i 1588 af den Flamske skulptør Willem van den Blocke og er i Hollandsk renaissance stil.

2. Fangetårnet er den bygningskonstruktion der er lige bag ved porten og er opført i flere etaper. Torturkammeret bygget af den Flamske arkitekt A. van Obberghen i 1539.  De 3 nederste etager af fangetårnet stammer fra sidst i 1300 tallet, øverste etage blev opført i 1506-1509 af arkitekterne H. Hetzel og M. Enkiger, taget stammer fra 1586-1587.  Bygningen huser i dag et kriminalmuseum.

3. Den gyldne port, denne port udgør den ene ende af “den lange vej” og er opført 1612 – 1614 i pragtfuld renaissance stil af Jan Strakowski efter tegninger af Abrahem van den Blocke.

4. Skt Georgs broderskabet havde til huse i bygningen der ligger lige ved siden af den gyldne port, bygningen er opført 1487 – 1494 i sen gotisk stil af Jerzy Glotau. Statuen af Skt. Georg blev lavet i 1566, statuen er en kopi idet den originale statue befinder sig på nationalmuseet.

5. Ammunitionsdepotet er et fremragende eksempel på nordisk byggestil og er tegnet af A. van Obberghen. Selve strukturen stod færdig i 1609 under ledelse af Jan Strakowski.  Det skulpturelle arbejde er udført af Abrahem van den Blocke og Willem van der Meer.

6. Lange vej. De træhuse der oprindeligt var opført langs lange torv blev i det 15 århundrede erstattet med stenhuse bygget med facader i Gotisk byggestil. Senere blev facaderne remodelleret til Hollandsk renaissance, Barok, Rokoko og Klassistisk byggestile,  mange af husene der blev ødelagt under 2den verdenskrig er i dag nænsomt restaureret, de mest interessante er husene: nr 12 (Barok), nr 28 (Renaissance), nr 29,30,35 (Hollandsk renaissance), 37 og 45 (kaldet kongehusene).

7. Rådhuset (bymuseum) er en bygning der er opført i mange etaper, strukturen og de 2 nederste etager er opført i 1379 – 1382. I anden halvdel af 1400 tallet blev endnu en etage tilføjet.  Tårnet stod færdigt i 1492 og renaissance kuplen blev opført i 1559 – 1561 af Dirk Daniels. Bymuseet er absolut et besøg værd idet man ikke kan komme til Gdansk uden at have set den pragtfulde “røde sal” der er et orgie i skulpturelt arbejde.

8. Lange torv ved afslutnigen af “den lange vej” bliver vejen bredere og skifter navn til “det lange torv” der regnes som den smukkeste del af Gdansk. På begge sider ligger pragtfulde patricier huse ned mod “grønne port”. På torvet finder man også statuen af Merkur der gør sig parat til at lette samt Neptun springvandet (Gdansk’s vartegn) der er et arbejde af Peter Husen i det tidlige 17 årh. bassinet er lavet af H.C.Stender 1757-1761.  Der er mange smukke facader på Lange torv men Gdansk smukkeste bygninger skal fremhæves nr 10 kaldes “det gyldne hus” og nr 41 “Steffens hus”. Nr 41 regnes som det smukkeste hus i byen og blev bygget i 1609 – 1617 af Abraham van den Blocke, med dekorationer af Johann Voigt.

9. Grønne port udgør den ene ende af lange torv og er opført i 1564-1568 i Nordisk byggestil.

10. Mariakirken.   Intet besøg i Gdansk uden at have set Mariakirken opført i sen gotisk byggestil.  Det er Polens største kirke og det er en af verdens største stenkirker , med plads til ca. 25.000 kirkegængere.  Kirken er 105 meter lang, 66 meter bred, 29 meter lofthøjde og klokketårnet når en højde af 78 meter.  Kirken er opført i utallige etaper fra 1350 – 1502.  Inde i kirken er der utallige seværdigheder især kan fremhæves Gotiske skulpturer af høj klasse, Bahr familiens gravsten udført af Abraham van den Blocke i 1614-1620, det astronomiske ur 1464 – 1470 af Hans Düringer.

11. Kongelige kapel er beliggende tæt på Mariakirken og blev opført i 1678 – 1681 af Bartel Ranisch efter tegninger af Tilman van Gameren.  Skulpturene på facaden er lavet af Andreas Schlütter den yngre.

12. Mariaporten for enden af gaden bag ved Mariakirken,  prøv at indsnuse atmosfæren i denne gade,  det er svært beskriveligt.  Mariaporten er opført i 1485 og huser i dag arkæologisk museum.

13. Mastekranen er en anden af Gdansk kendte bygninger og blev bygget i 1442 – 1444,  trækostruktionen er ændret adskillige gange i det 17 og 18 årh. Bygningen fungerede som både mastekran og ligeledes til defensive militære formål.  Genopbygget efter 2den verdenskrig finder du i dag arkæologisk museum i bygningen.

14. Skt Johns porten er den næste port du møder på din byrundtur, porten er opført sent i det 14 århundrede og ændret i det 19 århundrede.  Gennem porten kommer du gaden Swietojanska.

15. Skt Johns kirken denne kirke blev opført i sidste halvdel af det 14 århundrede i Gotisk byggestil,  kirken blev udvidet i det 15 århundrede..

16. Dominikanerkirken nogle hundrede meter længere nede ad gaden er en gotisk kirke med 2 gange og sidekapeller.  Byggeriet af kirken blev påbegyndt i 1348 og stod færdigt i 1487, møblementet i kirken har overlevet og kan dateres tilbage til det 17 og 18 århundrede.

17. Overdækket marked opført i 1896.

18. Jacek tårnet opført i ca 1400 følg herefter Podmlynska gaden der fører til den gamle by.

19. Katarina kirken er bygget i adskillige etaper startende i midten af det 14 århundrede og afsluttet i begyndelsen af det 16 århundrede.  Barok kuppelen blev ødelagt under en brand i 1905,  den nuværende kuppel er en rekonstruktion.  Inde i kirken finder du bl.a. 2 malerier af Anton Möller fra 1610, korsfæstelsen og den sidste nadver.  Der er ligeledes et stort maleri fra 1654 af B. Milwitz, Kristus ankomst til Jerusalem.  Ved siden af kirken finder du præsteboligen bygget i 1599 – 1602 af Anton van Obberghen.

20. Skt. Brigids kirken er beliggende lige bag Katarina kirken og opført ved skiftet mellem 14 og 15 århundrede.  Tårnet stammer fra det 17 århundrede og fik sin barok kuppel i 1673.  Af utallige værker er det desværre kun få der har overlevet men bl.a. kan nævnes Herman Han billede malet mellem 1612 og 1617.

21. Lille og store mølle den lille mølle kan dateres til sidste halvdel af det 14 århundrede.  Den store mølle på venstre side af kanalen blev opført af korsridderne i 1350 og var en af middelalder Europas største industrielle faciliteter.

22. Gamle rådhus bygget i Hollandsk renaissance stil af Anton van Obberghen i 1587 – 1595, dele af bygningen blev remodelleret i det 19 århundrede.

23. Skt Josef kirken og karmelitter klosteret, denne konstruktion stod færdig i 1497, i 1690 – 1695 blev bygningerne ændret til barok byggestil af Bartel Ranisch.

24. Skt Elisabeth kirken og hospital dette bygningskompleks stod færdigt i 1417 og blev rekonstrueret til barok byggestil i 1754.

25. Abbedens hus, er et hollandsk renaissance hus bygget i 1612 af Abraham van den Blocke og doneret i 1684 til munkene ved cistiner klosteret i Pelplin.

Turistkontor og information

Se kontaktoplysninger og informationer om nationalt og lokalt turistkontor

Polens turistkontor

Polens historie er en af de mest spændende og ganske ulig nogen anden i Europa. Polen har været under keltisk, germannisk og romersk indflydelse og i de sidste 1000 år har Polen været opdelt og omformet utallige gange ind til sovjetunionens fald, hvor Polen, som vi kender det i dag, blev oprettet. Århundreders civilisationer har opdyrket og omlagt Europa til ukendelse. På rejser til Polen finder du 23 enestående nationalparker som har nogle af de...

Nærmeste lufthavn / station ?

Herunder kan du se hvilke terminaler, stationer og lufthavne du med fordel kan benytte hvis du vil benytte dig af offentlig transport og flyforbindelser.

Gdańsk Lech Wałęsa Airport

Gdańsk Lech Wałęsa Airport Port Lotniczy Gdańsk im. Lecha Wałęsy Gdansk Poland Airport website IATA: GDN ICAO: EPGD ARRIVALS DEPARTURES Airport Information, Transfer, Hotel, City Guide, Tourist Information Gdansk Lech Walesa Airport Arrivals powered by Airportia Gdansk Lech Walesa Airport Departures powered by Airportia

PKP Gdansk

PKP Gdansk Glowny Podwale Grodzkie 2 80-895 Gdańsk Poland Station Information, Transfer, Hotel, City Guide, Tourist Information

Rejsetips og råd

Her samler vi forskellige rejsetips og gode råd som du kan gøre brug af på din ferie.

Gdansk flyrejse tilbud

Rejseland Gdansk - Tilbud på flyrejser  Turistinformation og inspiration Gdansk rejsetilbud Weekend i Gdansk, 3 dage med fly fra København 316,- Dkr "Hvis du ikke har tid eller lyst til at besøge Gdansk kan du f.eks for kun 6 kr. mere, 322 kr. inkl. pladsbillet, tage på en endagstur med DSB fra København til Odense." Afrejse fra København: 07/02 2020 Hjemrejse fra Gdansk: 09/02 2020 Overnatning: Apartamenty Sun & Snow Aura Rejse inspiration: Se vores valg af billeder fra Gdansk på Facebookside Vi har...

Hotel – Hostel Gdansk

Gdansk - Hotel, Apartment, Hostel 

Tandlæger i Gdansk

Tandlægeklinikker i Gdansk At benytte ferien for at tage en tandrejse til Wroclaw er ikke noget nyt. Igennem mange år er turister, hovedsageligt danske, svenske og tyskere, flokkedes til Gdansk og mange af disse benytter lejligheden til tandlægebesøg på en af de mange billige tandklinikker der ligger i Gdansk. Priserne på tandbehandling i Polen og Gdansk er betydeligt lavere end i Danmark og der kan være mange penge at spare, specielt på større behandlinger. Liste over populære...

Find en leje bil her

Søg bedste tilbud på billeje

Hvis du benytter dig af anden transport kan du i mange tilfælde, med fordel, leje en bil på stedet.

Prøv en søgning i multi søgemaskine der sammenligner priser fra alle de største biludlejnings firmaer som f.eks Avis, Hertz,Europcar, Sixt og endvidere fra en lang række lokale firmaer, i en søgning.

Lej motorcykler og scootere

Søg bedste tilbud motorcykel leje

Hos vores samarbejdspartner kan du søge efter muligheden for at leje motorcykler og scootere.

Lej cykler og elcykler

Søg bedste tilbud på cykelleje

Hos vores samarbejdspartner kan du søge efter muligheder for at leje cykler og elcykler på de mest populære rejsemål.

Hvordan kommer du til byen

Hvordan kommer du til byen og området og hvor langt er der. Her kan du se kortet indstillet til destinationen, så du skal blot indtate din startadresse og du vil få afstande og rutebeskrivelser.

Lokal valuta og valutakurs

Se opdaterede kurser på lokal valuta

PLN - Polsk zloty
EUR
4,2419
GBP
4,9847
SEK
0,4030
NOK
0,4305
DKK
0,5676

Hvordan er det lokale vejr ?

Se det lokale vejr netop nu og 5 døgns prognoser

Gdańsk
few clouds
15 ° C
16.1 °
14 °
28 %
3.6kmh
11 %
lør
14 °
søn
5 °
man
5 °
tirs
3 °
ons
6 °

Største byer i Polen

Hvad hedder de største byer og hvor mange indbyggere har de ? Her kan du se listen med de største og vigtigste byer med antallet af indbyggere, samlet i et let overskueligt skema der kan sorteres.

Polen valuta, Zloty

Penge i Polen (sedler og mønter) Den lokale valuta hedder Złoty (PLN). 1 złoty = 100 groszy. Mønter i cirkulation: PLN 1, 2, 5 Zloty 1, 2, 5, 10, 20 and 50 groszy Sedler i cirkulation: PLN 10, 20, 50, 100, 200 and 500 Polske pengesedler har et mærke, til hjælp for synshadicappede: PLN 10 - firkant PLN 20 - cirkel PLN 50 - diamant PLN 100 - plus tegn PLN 200 - triangel PLN 500 - Polish national bank website

Helligdage i Polen

Her kan du se en liste med landets officielle, nationale, helligdage og fridage. Du kan se dagene angivet i overskuelig skemaform der kan sorteres alt efter hvilken dage du ønsker mere information omkring. Hvis du skal på ferie i landet og påtænker at shoppe, er det godt at vide hvornår du risikerer at ramme dage hvor aktiviteter og butikker kan have lukket. Du skal være opmærksom på at listen er de nationale helligdage, der kan i...

Forslag til en tur Polen rundt med tog

Polen rundt med tog På kortet herunder kan du se vores forslag til store oplevelser i Polen. Du kan klikke på de enkelte byer på kortet og informationsvindue åbner med kort beskrivelse, eller du kan læse videre i artiklen for mere uddybende beskrivelser. Turbeskrivelse Dag 1 Szczecin – Wroclaw Fra Stettin går turen først gennem dele af nationalparken der ligger langs med Oderfloden, Dolna Odra Nationalpark. Toget passerer Gryfino og det store kraftværk. De mange jernbanespor ved Gryfino...

Tandlæger i Polen

Tandlægeklinikker i Polen At benytte ferien for at tage en tandrejse til Polen er ikke noget nyt. Igennem mange år er turister flokkedes til det populære ferieland. Mange af de mange besøgende bruger samtidig ferie til at få foretaget tandbehandlinger hos en af de mange velkvalificerede og billige tandklinikker i Polen. Priserne på tandbehandling i Polen er betydeligt lavere end i Danmark. Afhængig af hvilken behandling du skal have lavet er der gode penge at spare...

Togrejser Polen

Polen er et af europas billigste lande at rejse i hvis du vil benytte dig af tog og bus. Næsten hver eneste afkrog af Polen har en station tæt på, selv om de polske jernbaner har nedlagt en del strækninger siden murenes fald. Der er gode togforbindelser mellem alle større byer. Se mere om tilbud, interrail, priser og køreplaner på siden her.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her