Rejser til Flensburg

Flensborg (Flensburg). Der findes steder, hvor indkøbsmulighederne er helt i top, steder hvor man finder fred og ro, og andre steder er der altid gang i den. Nogle steder har udelukkende nytteværdi og andre steder er fortryllende, men helt uden praktisk nytte. Men så er der også Flensburg – heldigvis – for Flensburg har lidt af det hele.

Byen har 85.000 indbyggere, hvoraf en fjerdedel føler sig som danske. Der tales derfor mange steder dansk. Byen er omkranset af skov og eng. Flensborg er beliggende midt i det dejligste landskab præget af istidslandskabets skråninger langs fjorden og omgivet af grønne bøgeskove. I midten befinder sig en charmerende, historisk bykerne, en havneby med historisk præg, men samtidig også en åben by med masser af tilbud.

De to lande, på hver sin side af de to kyster med hver sine kulturer. I 400 år hørte Flensborg ind under den danske krone. Ifølge loven hørte man til det danske rige, men i kultur og sprog var Flensborg mere knyttet mod syd, mod den tyske kultur. Den mangfoldighed rummer byen stadig med mange tyske og danske institutioner og en menneskelig varme mellem sprogene. Det var en af modsætningerne i hertugdømmerne Schleswig-Holstein, som også var med til at de senere blev delt i en dansk og en tysk del. Der herskede dog i byen imidlertid en loyal stemning overfor den danske stat og der herskede en udbredt kongetro.

Efter 1864 hørte Flensborg ind under Prøjsen og senere det Tyske Rige. Ved folkeafstemningen om det nationale tilhørsforhold i 1920 stemte 75 % af indbyggerne for at høre til Tyskland.

Siden har det danske mindretal organiseret sig med et tæt netværk af foreninger og institutioner. Efter 1945, da mange af byens borgere pludselig hellere ville være danske end tyske, blev netværket knyttet endnu tættere.

I dag foregår alting stadigt både på tysk og på dansk. De to kulturer øser af en utrolig mangfoldighed. Lidt over 20 procent af Flensborgs befolkning hører til det danske mindretal, med egne skoler, børnehaver, kirker, foreninger, et bibliotek, en avis og meget mere. Flensborg Avis leverer nyhederne og det danske mindretal omgås det tyske flertal på harmonisk vis. Danskheden får lov til at blomstre og sætter således sit præg på byen med en ganske særlig karakter.

I det 18.århundrede var Flensborg en af de betydeligste handelshavne, især for Vestindienflådens skibe. Da sukker og rom blev sejlet tilbage fra de dengang dansk-vestindiske øer, så var det oftest til Flensborg. Derfor er byens søfartsmuseum da også stærkt fokuseret på denne periode.

Byens beliggenhed ved vandet er blevet en stærk del af byens identitet. Allerede for 150 år siden fandt den første regatta overhovedet i den vestlige del Østersøen sted på Flensborg fjord. Den dag i dag dyrkes søsporten og alt, hvad der har med sejl og skibe at gøre. Flensborg var i 1910 den tredjestørste havneby efter Hamborg og Bremen.

Flensborg har en mangfoldighed af ydelser og tilbud, som man ellers skal lede længe efter i de fleste andre dele af landet. Flensborg er ikke kun en by med pæne facader, der er også substans bag: Teatre og biografer, beværtninger, kabaret og restauranter, højere læreanstalter, skoler og museer, kirker og moskeer, topidræt, amatøridræt, indkøbscentre, specialbutikker – alt hvad hjertet kan begære.

Flensborg som sejlerby

Der findes et kæmpestort maritimt tilbud til alle, såvel søfolk som landkrabber. Museumshavnen og Søfartsmuseet er uundgåeligt for den besøgende. Ligesom sommerens ture med „Alexandra“, Tysklands ældste salondamper, der for fuld damp sejler ture på fjorden med de forrygende udsigter.

Andre udflugtsskibe sejler fra Flensborg til Glücksburg (Lyksborg) eller over til den danske side. De tidligere så berømte spritbåde der sejlede i pendulfart, er afløst af udflugtsbåde med færre dagsture. Sejlere har masser af fortøjningsmuligheder langs kysten, helt ind til Flensburg havn.

Regattaer, kapløb og de dermed forbundne havnefester er maritime højdepunkter, der hvert år hele sommeren igennem trækker sejlsportsfolk og andre besøgende til Flensburg: i maj måned fejres de gamle dages kolonitider i Vestindien med rom-regattaen, i juni mødes de slanke, klassiske yachter og de strømlinjede motorbåde til Robbe & Berking Classics. I juli finder på skift Nautics og “Flensburger Dampf Rundum” (dampfartøjsfestival) sted – så mødes de store sejlskibe eller de osende skønheder i deres fulde pragt til publikums udelte begejstring.

Flensborg, bedste seværdigheder

Herunder kan du se vores forslag til de bedste seværdigheder og attraktioner, det du absolut bør se i Flensborg.

Byen med de to kulturer – her foregår alting på tysk og dansk. Her er koncerter af både Schleswig Holsteinisches Symphonieorchester og Sønderjyllands Symfoniorkester; på teatersiden præsenterer store og små, statslige og private, tyske, plattyske og danske teatre et stort program. Et af Slesvig-Holstens største museer befinder sig på Flensburgs „Museumsbjerg“ og nede ved havnen kan man opleve byens søfartsfortid i Skibsfarts- og Rommuseet.

„Phänomenta“ har gennem de sidste ti år budt på „videnskab til at føle på“ for store og små børn og voksne; mange år ældre er „Slesvig Holstens Musikfestival“, der finder sted i Flensburg, Glücksburg (Lyksborg) og omegn. Den meget stemningsfulde Musik- og kulturfestivalen, der hver sommer i juli og august strækker sig over fem uger, hedder „Flensburger Hofkultur“ (Flensburg Baggårdskultur) er som regel udsolgt lang tid i forvejen. Her udfolder jazz, blues, rock, folk og spillemandsmusik fra hele verden sig i stemningsmættede baggårde. www.flensburger-hofkultur.de

Hvert forår holder sit indtog med musik fra Norden og Østersøområdet med Folk Baltica festivalen, se www.folkbaltica.de Og så er der Sønderjylland-Slesvigs Orgelfestival, sommerkoncerterne i Angel, „Rap-sodien“, Flensburg Kortfilmfestival og meget, meget mere.

Top events i Flensburg

Dampf Rundum Flensburg er et kæmpe dampskibs arrangement der afholdes hvert andet år i Flensburg, kom og se masser af dampskibe og naturligvis masser af underholdning.

Istedløven / Der Flensburger Löwe / Idstedt-Löwe

På Flensborg Gamle Kirkegård kan du se Istedløven (Tysk: Der Flensburger Löwe eller Idstedt-Löwe). Oprindeligt blev skulpturen rejst i 1862 i Flensborg til ære for de faldne danske soldater i krigen fra 1848 til 1850. Det var her slaget på Isted Hede stod i 1850, her kæmpede 40.000 danske soldater mod 34.000 Slesvig Holstenske.

På rundtur fra Flensburg over Berlin og København

Efter det danske nederlag i 1864 blev løven transporteret til Berlin som krigsbytte. Her stod den frem til 1945 hvor den igen kom på danske hænder, transporteret til København og anbragt uden for Tøjhusmuseet i København. I 2011 vendte løven tilbage til sin oprindelige plads på kirkegården i Flensburg.

Museumsberg

Centralt beliggende oppe over niveau for handelsstrøget, med 3000 kvadratmeter fordelt over to bygninger, er der plads til adskillige udstillinger inden for både kunst og kulturhistorie. Bygningerne rummer samlinger der strækker sig så langt tilbage til det 13. århundrede og så frem til i dag. Her udstilles alt fra skulpturer, møbler, folkekunst. porcelæn, sølvtøj og billeder fra klassicismen og frem til i dag. Især jugendstil er repræsenteret. Ekspressionister som Erich Heckel, Ernst Barlach og Emil Nolde findes også i de rige samlinger. Bygningerne er i sig selv ret interessante, med en have i engelsk stil, bygget af den velhavende købmand Andreas Christiansen (1786-1831). Også den såkaldte ”spejlgrotte” findes stadig, bygget i nygotisk stil. Åbningstider Nov. – marts tirs-søn 10-16, april-okt. tirs-søn 10-17 – www.museumsberg.flensburg.de

Skibsfartsmuseet

De gamle dansk-vestindiske øer har siden 1755 leveret sukkerrørsrom til Flensburgs romhuse, der er berømt over hele Tyskland og internationalt. Dermed blev rommen også sømændenes foretrukne drik.

Her kan man følge rommens veje over atlanten, se på de klassiske skibes indretning og se hvorfor Flensburg engang var en af de vigtigste havnebyer i det danske rige, og også senere, over en længere periode, var den 3. største tyske havneby efter Hamborg og Bremen. Ligger lige ved havnen over for træskibshavnen museumshafen.

Flensburgs Skibsfartsmuseum
Schiffbrücke 39

Website

Dampskibet Alexandra

Alex, som flensburgerne kærligt kalder Tysklands sidste passagerdampskib, er fra 1908 og er et ganske særligt levende mindesmærke for Flensburgs maritime fortid. Den er nemlig også levende nutid, hvor der bydes på ture, sommeren igennem. Ligger ved siden af museumshavnen.

Website

Phänomenta oplevelsescenter

Lige ved det historiske Nordre byport, Nordertor, finder man et naturvidenskabeligt oplevelsescenter med 150 spændende attraktioner. Hvor stabil er en bro, kan man bevæge en betonklods med en flaske eller hvor meget strøm skal der til for at holde et tv tændt? Alt det får man svar på.

Norderstraße 157-163
Website

Besøg på Flensburger Dragee-Fabrik

Er du en lille slikmund så skal du lade turen gå til Flensburg på fredage. Her sælges de dejlige produkter ekstra billigt direkte fra produktionen. Flensburger Dragee er specielt kendt for produktion af paranødder, cashewkerner og rosiner dyppet i fin flødechokolade. Der arrangeres besøg hver fredag fra klokken 14.00 – 18.00

Flensburger Dragee-Fabrik
Harnishof 1 + 2
D – 24937 Flensburg
Tlf. +49 461 144700
Website

Ostseebad (Østersøbadet) Flensburg

Er en strand beliggende i det nordvestlige Flensburg. Østersøbadet opstod på initiativ af en flensburglæge med det formål at oprette et friluftsbad og udkonkurrere kurbyen Glücksburg. Der blev bygget to badebroer samt en anløbsbro. Senere blev friluftsbadet overtaget af Flensburg kommune. Ostseebad er Flensburgs mest populære badestrand.

Kultur og sport i Flensburg

Det lille teater

Det danske mindretal i byen har sit helt eget teater med forestillinger på dansk. Her er oplevelser for både store og små.

Mariegade/Marienstrasse 20
Website

Orpheus Teatret

Det lille skæve serveringsteater med de 60 siddepladser byder på alt fra improvisationsteater til jazzjamsessions. Vældigt stemningsfyldt. Ligger lige rundt om hjørnet fra Nordermarkt på Marienstrasse 1.

Website

Det Schleswig-Holsteinske landsteater

Med faste scener i Flensburg, Slesvig og Rendsborg er der gode muligheder for at opleve ballet, koncerter og klassisk musikalsk teater som fx Fidelio, Carmen og Tryllefløjten. Se programmet på nettet:

www.sh-landestheater.de De fleste forestillinger spiller på Flensburgs Volksbühne: www.volksbuehne.com

SG Flensburg-Handewitt, håndbold

En af verdens bedste klubhold i herrehåndbold ligger i Flensburg, og er ikke mindst ved hjælp af de danske spillere et hold som er frygtet rundt omkring. Tysk mester 2004. På hjemmebanen er der altid en forrygende stemning. Hjemmesiden er på dansk og fortæller alt hvad der er værd at vide.

Website

Udflugter fra Flensburg

Udflugt til Glüksburg Slot

Mange medlemmer af europas kongehuse kan fore deres aner tilbage til huset Glücksborg, hvor også den danske kongefamilie kan føres tilbage til stamhuset Oldenborg. Kongehusets sommerresidens i årene 1854-64. De pragtfulde gobeliner, porcelænet og talrige portrætter af personer som formede historien, gør sammen med slottet der ligger romantisk lige ud til en sø, det til et helt oplagt udflugtsmål. Se også rosariet med de 800 sorter i i det tidligere slotsgartneri.

Website

Udflugt til Wassersleben

Wassersleben, på dansk Sosti ligger i delstaten Schleswig-Holstein ved Flensburg fjord, kun cirka 200 meter fra den dansk-tyske grænse

I dag er Wassersleben en forstad til Flensburg. På dansk hedder byen Sosti men fik da området blev tysk navn efter en embedsmand, Joachim Wasserschlebe,  der dengang havde indrettet en park med sjældne planter.

Wassersleben er en mondæn adresse og her finder du flotte lejlighedskomplekser der alle har smuk udsigt over fjorden.

Turistinformation Wassersleben
Gemeinde Harrislee
Süderstraße 101
24955 Harrislee
Website

Turistkontor og information

Se kontaktoplysninger og informationer om nationalt og lokalt turistkontor

Touristinformation Flensburg

Tourist information Flensburg Rathausstrasse 1 24937 Flensburg Tel.: +49 0461 - 9090920 Fax: +49 0461 - 9090936 www.flensburg-tourismus.de/

Tysklands turistkontor

Landet strækker sig fra Østersøen ned til Alperne og grænser op til flere lande end noget andet sted i Europa, og ferier i Tyskland har noget for enhver. Bjerge og skove, søer og store floder, middelalderlandsbyer og super moderne byer, vindyrkning eller alpinsport, der er ikke det du kan opleve på forskellige destinationer i Tyskland, som der flyves til med billige flyselskaber. Det tyske folk er kendt for deres høflighed og venlighed, og at rejse...

Nærmeste lufthavn / station ?

Herunder kan du se hvilke terminaler, stationer og lufthavne du med fordel kan benytte hvis du vil benytte dig af offentlig transport og flyforbindelser.

DB Flensburg

DB Flensburg Am Bundesbahnhof 5 24937 Flensburg Germany Station Information, Transfer, Hotel, City Guide, Tourist Information

Hamburg Airport

Hamburg Airport / Hamburg Airport Helmut Schmidt Flughafen Hamburg Hamburg Germany Airport website IATA: HAM ICAO: EDDH ARRIVALS DEPARTURES Airport Information, Transfer, Hotel, City Guide, Tourist Information Hamburg Airport Arrivals powered by Airportia Hamburg Airport Departures powered by Airportia

Rejsetips og råd

Her samler vi forskellige rejsetips og gode råd som du kan gøre brug af på din ferie.

Hotel – Hostel Flensburg

Flensburg - Hotel, Apartment, Hostel 

Tandlæger i Flensburg

Tandlægeklinikker i Flensburg At benytte ferien for at tage en tandrejse til Flensburg er ikke noget nyt. Igennem mange år er danskere i stort tal taget til byen for at shoppe, mange har samtidig benyttet lejligheden til tandlægebesøg på en af de mange tandklinikker der ligger i Flensburg. Der er mange danske tandlæger der arbejder i Flensburg, så sproget behøver ikke være et problem. Priserne på tandbehandling i Tyskland og Flensburg er lavere end i Danmark og...

Find en leje bil her

Søg bedste tilbud på billeje

Hvis du benytter dig af anden transport kan du i mange tilfælde, med fordel, leje en bil på stedet.

Prøv en søgning i multi søgemaskine der sammenligner priser fra alle de største biludlejnings firmaer som f.eks Avis, Hertz,Europcar, Sixt og endvidere fra en lang række lokale firmaer, i en søgning.

Lej motorcykler og scootere

Søg bedste tilbud motorcykel leje

Hos vores samarbejdspartner kan du søge efter muligheden for at leje motorcykler og scootere.

Lej cykler og elcykler

Søg bedste tilbud på cykelleje

Hos vores samarbejdspartner kan du søge efter muligheder for at leje cykler og elcykler på de mest populære rejsemål.

Hvordan kommer du til byen

Hvordan kommer du til byen og området og hvor langt er der. Her kan du se kortet indstillet til destinationen, så du skal blot indtate din startadresse og du vil få afstande og rutebeskrivelser.

Lokal valuta og valutakurs

Se opdaterede kurser på lokal valuta

EUR - Euro medlemslande
GBP
1,1751
USD
0,8929
DKK
0,1338
SEK
0,0950
NOK
0,1015

Hvordan er det lokale vejr ?

Se det lokale vejr netop nu og 5 døgns prognoser

Flensburg
overcast clouds
5.5 ° C
7.8 °
3 °
80 %
1.5kmh
99 %
ons
16 °
tors
12 °
fre
10 °
lør
12 °
søn
9 °

Helligdage i Tyskland

Her kan du se en liste med landets officielle, nationale, helligdage og fridage. Du kan se dagene angivet i overskuelig skemaform der kan sorteres alt efter hvilken dage du ønsker mere information omkring. Hvis du skal på ferie i landet og påtænker at shoppe, er det godt at vide hvornår du risikerer at ramme dage hvor aktiviteter og butikker kan have lukket. Du skal være opmærksom på at listen er de nationale helligdage, der kan i...

Største byer i Tyskland

Hvad hedder de største byer og hvor mange indbyggere har de ? Her kan du se listen med de største og vigtigste byer med antallet af indbyggere, samlet i et let overskueligt skema der kan sorteres.

Tyskland valuta, Euro

Penge i Tyskland (sedler og mønter) Den lokale valuta er Euro. 1 Euro = 100 cent. Mønter i cirkulation: 1, 2, 5, 10, 20, 50 cent €1 and €2 Sedler i cirkulation: €5, €10, €20, €50, €100, €200 and €500. European Central Bank, Den Europæiske Centralbank

De tyske delstater

De 16 tyske delstater Herunder kan du se de 16 tyske delstater og deres hovedstæder sorteret i alfabetisk rækkefølge. Klik hvis du vil se nærmere information om den enkelte delstat.

Togrejser Tyskland

Tyskland, vores store nabo mod syd, er vel nok et af europas mest og bedst udviklede lande at rejse i med toget. De tyske jernbaner tilbyder transport med moderne og hurtige tog der forbinder næsten alle større tyske byer med rigtigt gode togforbindelser. Se mere om tilbud, interrail, priser og køreplaner på siden her.

Hvad er klokken i Tyskland ?

Hvad er klokken i Tyskland nu ? Her kan du se den aktuelle lokale dato og tid i Berlin, Tyskland. Den lokale tid og dato opdateres real-time online døgnet rundt

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her