Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
icon50x50-information icon50x50-www icon50x50-train icon50x50-hotel icon50x50-camping
Wiki web NS Hotel Camp

Grundlæggelsen af Amsterdam skete på et tidspunkt i 1200-tallet, ved en lille fiskerby ved floden Amstel, der hed Amestelledamme. Amstelborgen blev bygget kort tid efter, noget der blev afsløret efter en udgravning i 1994. Amsterdam blev første gang omtalt i år 1275, da grev Floris 4. af Holland gav rettigheder til byen. Den første forfatning fik den år 1300, da biskoppen af Utrecht tildeler den byrettigheder.

I 1500-tallet blev byen et fristed for jøder fra Spanien og Portugal, som flygtede fra den spanske inkvisition, men også de flygtende hugenotter fra Frankrig. Det var jøderne der grundlagde den omfattende diamanthandel, som har betydet en del for byens økonomi.

I 1600-tallet var byen én af verdens ledende finans- og søfartsbyer og centrum for landets kolonirige. 1602 oprettedes det ostindiske Handelskompagni og i 1621 det vestindiske Handelskompagni. I 1612 byggede man det karakteristiske system af kanaler, der gav pramme og skibe nem adgang med kanalerne Heren, Keizers- og Prinzengracht. I 1622 havde Amsterdam over 105.000 indbyggere og var én af Europas allerstørste byer. 1631 flytter maleren Rembrandt (1606-69), eller rettere Rembrandt Harmensz van Rijn til byen.

Ved midten af det 18. århundrede var Amsterdam Europas førende handelsstad. 1787 blev Amsterdam erobret af preusserne, 1795 af franskmændene og blev derefter gjort til hovedstad i den Bataviske Republik med Napoleons bror Louis Napoleon som regent.

I 1810 blev Kongeriget Holland oprettet, der blev forenet med det franske kejserrige, blev Amsterdam dettes tredjestørste by. Napoleonstiden medførte dog en betydelig nedgang i handel og folketal. Efter etablering af Kongeriget Nederlandene i 1815 kom der igen en stabil udvikling, og Amsterdam blev atter én af verdens rigeste byer. Slutningen af 1800-tallet bliver af og til betegnet som Amsterdams anden guldalder. I år 1900 kom indbyggertallet over 500.000.

Amsterdams byvåben prydes blandt andet af løver daterer tilbage fra det 16. århundrede. Byen var del af de Syv Forenede Nederlande. Byens officielle motto er: Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig (modig, bestemt, barmhjertig), og blev givet af Dronning Wilhelmina den 1. i 1947, som anerkendelse for byens modige handlinger under anden verdenskrig. Året efter overtog datteren Juliana titlen i Neuwe Kerk. Året efter igen får Indonesien som den første hollandske koloni sin selvstændighed.

Mangt en alternativ bevægelse, med fritænkere, kunstnere og politisk aktive og har haft sit udspring i Holland og Amsterdam. Byen blev centrum for husbesættere, de såkaldte krakere, men også den frie tilgang til marihuana og den seksuelle revolution i 1970′erne gav byen et ry som centrum for frie udfoldelsesmuligheder. Byen blev som en magnet for mange tilrejsende. Især unge.

Byen har lagt navn til Amsterdam-traktaten fra 1997, hvor man beslutter at EU skal have en fælles EU-politik.

Også indvandrerne har gennem hundredvis af år sat deres præg på byen. I dag er hver fjerde indbygger fra de tidligere og nuværende kolonier, Surinam i Sydamerika, de hollandske Antiller i Caribien, og tilmed er der mange marokkanere tyrkere. Samtidig har det gode erhvervsklima, den gode beliggenhed i centrum af Europa fået mange virksomheder til at bosætte sig i byen.

Turisterne kommer i store tal –  på sommerweekenderne er Amsterdam et mylder af liv, for efter London, Paris og Rom er byen den fjerdestørste turistdestination i Europa med over 23 millioner besøgende.

Oude Zijde

Bydelen Oude Zijde betyder den gamle side, strækker sig mellem Damrak og Rokin og Kloveniersburgwal på den østelige side. En gåtur fører én gennem flere hundrede års historie. I midten ligger Oude Kerk, den gamle kirke. I de små gader rundt om kirken ligger Walletjes, det berømt/berygtigede prostitutionskvarter. Om aftenen kommer der endda busfulde af turister for at opleve det leben der er, intressant nok øver det større tiltrækning end den gamle kirke. Kort derfra ligger Oost-Indisch Huis, ejet af selskabet VOC, der i det 17. årh. gjorde Holland til en af de absolut førende søfartsnationer.
En anden del af byens historie, går tilbage til reformationen, hvor katolske messer blev forbuddt. Derfor skabte en del katolikker hemmelige kirker, en af dem kan man se i Museum Amstelkring. En nyere del af byens historie finder man i Haschisch-Marihuana Museum.

Nieuwe Zijde

Vest for Damrak og Rokin strækker der sig mellem den gamle havn frem til Spui-pladsen den fine bydel Nieuwe Zijde, der betyder den nye side. Særligt mellem Dam, pladsen md kongeslottet, og Muntoren er der meget smukt bymiljø, der går det til et meget oplagt udflugtsmål. Parallelt med Nieuwe Zijde går KalverStraat, Amsterdams mest populære shoppingstrøg. Her er der liv! Her er lokalt særpræg der blander sig med de store internationale kæder. Alligevel finder man ro, fx i Begijnhof, med den gamle arkitektur. Amsterdams Historiske Museum ligger i det tidligere Vajsenhus. Turen kan sagtens kombineres med en cafetur på Spui, eller et kig på blomsterne på Bloemenmarkt.

Sydkvarteret

Det var i det 17. århundrede at denne del af byen, i den sydlige del af bymidten, mellem Prinsen og Herengracht, at den rige og fornemme del af befolkningen boede. Nogle af de solide borgerhuse er imidlertid omdannet til museer, så turisterne kan få et indblik i, hvordan livet udspillede sig dér. Museum Willet-Holthuysen og Museum Van Loon er sådanne museer med imponerende kunstsamlinger. De lokale kaldte området for de goldene Bocht, den gyldne krumning. Magere Brug er den sidste manuelt drevne vindebro.

Mod syd ligger det lebendige Leidseplein, der med cafeer og gadeliv er et populært mødested. Det danner overgangen til området ned mod Vondelpark, i sig selv en udflugt værd. Her ligger de største og vigtigste museer. Rijksmuseum genåbner i 2009, men indtil da så er det muligt at se mesterværkerne. Van Gogh Museum ligger få skridt derfra. Det er også her at Concertgebouw ligger.

 

Amsterdam, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*